Förhindra arbetsplatsolyckor med ISO 45001

av Catrine Nord, 21 augusti 2024

Arbetsplatsolyckor kan ha förödande konsekvenser. Inte bara för de drabbade medarbetarna och deras familjer, utan också för företagets rykte, produktivitet och ekonomiska stabilitet. Ingen organisation vill hamna i en situation där säkerhetsbrister leder till skador, eller värre, dödsfall på arbetsplatsen. Men hur kan ditt företag proaktivt förhindra arbetsplatsolyckor med ISO 45001 och samtidigt skapa en trygg och säker arbetsmiljö för alla?
Svaret ligger i att implementera ISO 45001 – den internationellt erkända standarden för arbetsmiljö. Genom att införa denna standard kan företag inte bara identifiera och hantera arbetsmiljörisker. Utan också bygga en kultur där säkerhet prioriteras på alla nivåer.


Vad är ISO 45001?

ISO 45001 är en global ISO – standard som fastställer krav på ett arbetsmiljöledningssystem. Målet är att förbättra arbetsmiljön och säkerheten på arbetsplatsen genom att minska risken för olyckor och sjukdomar. Genom att följa denna standard kan företag skapa en struktur för att identifiera faror, bedöma risker och införa åtgärder för att minimera dessa risker.

Att skapa en säker arbetsmiljö är inte bara en lagstadgad skyldighet, utan också en investering i företagets långsiktiga framgång. Genom att implementera ISO 45001 minskar du risken för arbetsplatsolyckor, skyddar dina medarbetare, och stärker företagets rykte och konkurrenskraft. De tragiska olyckorna som har inträffat i Sverige visar tydligt varför det är så viktigt att arbeta proaktivt med arbetsmiljöfrågor. Därför är det avgörande att förhindra arbetsplatsolyckor med ISO 45001, vilket både skyddar dina medarbetare och förbättrar din verksamhets hållbarhet.
Läs mer om ISO 45001 för en frisk och trygg arbetsplats, här.

Exempel på arbetsplatsolyckor i Sverige

I Sverige inträffar tyvärr flera allvarliga arbetsplatsolyckor varje år, ofta med tragiska följder. Här är några exempel som visar på vikten av ett systematiskt arbetsmiljöarbete:

  1. Hissolycka i Sundbyberg (2023): I december 2023 inträffade en allvarlig arbetsplatsolycka på en byggarbetsplats i Sundbyberg, Stockholm. Under denna olycka föll en byggnadshiss 20 meter till marken, vilket resulterade i att fem personer omkom. Efter utredningen framkom att flera av bultarna som höll ihop hissens mastsektioner saknades, vilket i hög grad bidrog till olyckan. Som en följd av denna tragiska händelse har incidenten väckt starka reaktioner kring säkerheten på byggarbetsplatser. Den har även lett till krav på förbättrade inspektionsrutiner och arbetsmiljöåtgärder.
  2. Olycka på batterifabrik i Skellefteå (2023): I december 2023 omkom en man i 60-årsåldern på en batterifabrik i Skellefteå efter en olycka med en kran. Olyckan skedde bara några dagar efter händelsen i Sundbyberg. Detta har ytterligare understrukit behovet av striktare säkerhetsrutiner, särskilt inom högteknologiska och industriella miljöer​.
  3. Explosion på produktionslinje (2023): I november 2023 drabbades en 25-årig arbetare av svåra brännskador till följd av en explosion på en produktionslinje. Tyvärr avled arbetaren senare av sina skador, vilket omedelbart ledde till en utredning om säkerheten vid industriella arbetsplatser. Denna tragiska olycka lyfter tydligt fram riskerna med bristande säkerhetsåtgärder inom tillverkningsindustrin.

Varför är ISO 45001 viktig?

Att följa ISO 45001 har flera fördelar för ditt företag:

  • Minskade arbetsplatsolyckor: Genom att identifiera och hantera risker minskar risken för olyckor och skador, vilket i sin tur leder till färre sjukskrivningar och ökad produktivitet.
  • Förbättrat rykte: Företag som aktivt arbetar med arbetsmiljöfrågor uppfattas som ansvarstagande och attraktiva arbetsgivare, vilket kan förbättra både kund- och medarbetarlojalitet.
  • Efterlevnad av lagkrav: ISO 45001 hjälper företag att säkerställa att de följer relevanta lagar och regler, vilket minskar risken för böter och rättsliga problem.
  • Ökad medarbetarmoral: När medarbetarna ser att deras säkerhet prioriteras, ökar deras engagemang och trivsel på arbetsplatsen.

Hur kan vi hjälpa dig?

  1. Fullständig Implementering: Vi guidar dig genom hela processen för att säkerställa att din organisation inte bara uppfyller alla krav i ISO 45001, utan också uppnår certifiering på första försöket. Vårt team ser till att alla delar av standarden integreras smidigt i din verksamhet.
  2. Skräddarsydd Utbildning: Under implementeringen får du och ditt team en utbildning som är anpassad för just er arbetsmiljö. Genom att tillhandahålla en skräddarsydd utbildning säkerställer vi att du förstår och kan tillämpa varje aspekt av ert arbetsmiljöledningssystem. Som ett resultat av detta stärks både säkerheten och medarbetarnas engagemang.
  3. Kontinuerlig Förbättring: Vårt arbete slutar inte vid certifiering. För att säkerställa långsiktig framgång erbjuder vi löpande stöd för att kontinuerligt förbättra och uppdatera ert ledningssystem. Därigenom säkerställer vi att ni alltid har ett fungerande och effektivt ledningssystem.

När du anlitar oss får du mer än bara hjälp att uppfylla standardens krav – du får en långsiktig partner som är engagerad i att skapa en säker och hållbar arbetsplats för dina medarbetare.

Slutsats

Att skapa en säker arbetsmiljö är inte bara en lagstadgad skyldighet, utan dessutom en investering i företagets långsiktiga framgång. Genom att implementera ISO 45001 minskar du risken för arbetsplatsolyckor, skyddar dina medarbetare, samtidigt som du stärker företagets rykte och konkurrenskraft. De senaste tragiska olyckorna som har inträffat i Sverige, visar tydligt varför det är så viktigt att arbeta proaktivt med arbetsmiljöfrågor.

När du väljer oss som din partner i arbetet med ISO 45001, får du mer än bara en certifiering. I stället får du en hållbar strategi för att säkerställa att din arbetsplats är trygg och säker, både nu och i framtiden.

Låt oss därför hjälpa dig att skydda det som verkligen räknas: dina medarbetare. Kontakta oss i dag.

Catrine Nord

10+ års erfarenhet av ISO

catrine.nord@clarendo.se

Jag vill veta mer!

    Här kan du som VD och ISO-intresserad hitta värdefull information och expertråd om ISO-standarder och ledningssystem. Vi på Clarendo vill hjälpa Dig att driva ett effektivt ISO-arbete.

    Vad är ISO?

    av Catrine Nord, 10 juli 2024

    Vad är Ledningens Genomgång?

    av Catrine Nord, 08 juli 2024

    ISO För Koncerner

    av Catrine Nord, 25 mars 2024

    Framtidstrender inom ISO

    av Catrine Nord, 10 oktober 2023

    ISO 9001 - Vad är det?

    av Catrine Nord, 22 september 2023